Selecteer een pagina

Wat is mijn IQ?

Ik heb één keer meegedaan aan een IQ-test en scoorde 120 punten.

Als data scientist vraag ik mij af: Wat is mijn IQ werkelijk?  Want dit is maar één test.

Volgens Wikipedia is de nauwkeurigheid van de IQ-test ongeveer 3 punten. Dus mijn werkelijke IQ zal ergens tussen 117 en 123 punten liggen. Nogmaals, ik heb maar één test gedaan met een uitkomst van 120 punten. Wat is mijn IQ nu?

Wat is mijn IQ volgens de Bayesiaanse statistiek?

Het geheim van de Bayesiaanse Statistiek is dat extra achtergrondinformatie een betere bepaling van mijn IQ geeft.

wat is mijn iq

68% van de bevolking heeft een IQ tussen de 85 en 115 punten en slechts 2% is hoogbegaafd met een IQ boven de 130 punten. Het gemiddelde IQ van de hele bevolking is 100 punten. Dit is de blauwe, Normale Verdeling in de figuur.

De blauwe kromme is de Prior Probability. Dit is onze achtergrondinformatie.

Mijn IQ score van 120 punten geeft de Likelihood Function. Deze oranje kromme is gecentreerd op 120, met een breedte van 3 punten. Dit is de data.

Bayes’ Theorem combineert de Prior en de Likelihood  tot de Posterior Distribution. De Posterior geeft het antwoord: de rode kromme heeft het maximum bij 119 punten.

De meest waarschijnlijke waarde voor mijn IQ is daarom 119 punten. Deze Bayesiaan heeft dus een lager IQ gekregen!

Waarom is dit een betere schatting van mijn IQ? Omdat het maximum van de rode kromme hoger is dan dat van de oranje kromme.  De vraag ‘Wat is mijn iq?’ wordt beantwoord in de cursus statistiek van Bayes in Action.

Het portret is van de Franse psycholoog Alfred Binet (1857 – 1911) die de eerste praktische IQ-test bedacht.